Gratis haakpatroon: telefoonhoesje

Gehaakt telefoonhoesje

Het werd tijd om mijn oude, smoezelige telefoonhoesje te vervangen. Aldus geschiedde. Ik vind de steek die ik heb gebruikt zo’n leuk effect geven, en hij is nog heel simpel ook.

Het sterretje is van vilt en heb ik er gewoon opgeplakt, even afwachten hoe lang dat blijft zitten (soms ben ik even lui). Het grappige was dat mijn dochter het hoesje even bekeek toen hij bijna af was en zei: “Mamma, een ster op het middenstuk zou ik wel leuk vinden.” En ik had dat al eerder ook bedacht. Zo moeder, zo dochter.

Zo’n hoesje maak je eenvoudig zelf. Kies garen dat je mooi vindt, de dikte maakt niet uit (ik heb voor het nieuwe hoesje Catania gebruikt).

* Je maakt eerst een bodempje. Haak een strengetje lossen die net iets smaller is dan je telefoon.

* Haak op die lossen vasten. Op de laatste losse haak je drie vasten om het hoekje om te kunnen. Haak vervolgens aan de andere kant van de lossen ook vasten. In de laatste steek haak je weer 3 vasten.

* Haak verder op de vasten, telkens rond, je haakt gewoon door. Haak de eerste ronde steeds een vaste en dan een losse, dan weer een vaste en een losse, etc. Haak alle volgende rondes telkens een vaste in de ruimte onder de losse van de vorige toer en dan weer een losse, dan weer een vaste in de ruimte onder de losse en vervolgens een losse, etc.

* Wil je een andere kleur, wissel dan aan de zijkant, zodat je de wissel niet al te duidelijk ziet.

* Haak zover door tot je telefoon er netjes in past.

* Maak een lusje voor de knoop door een streng van ongeveer 8 lossen te haken en die bovenaan een zijde vast te naaien.

* Bevestig op het hoesje nog een leuke knoop voor de sluiting. Ik heb er zelf dus nog een vilten sterretje opgeplakt (maar vastnaaien is natuurlijk beter).

* Hecht alle draadjes af.

* Klaar!

Hulp nodig bij de steken? Op Youtube vind je instructiefilmpjes waarin ik de basissteken voordoe. Ook in de shop vind je in beeld en schrift uitleg van de basissteken.

Nog meer gratis mini-patronen krijg je via de nieuwsbrief van Haakt, klik hier om je in te schrijven!

Categorie├źn: Free patterns, Haakt
Tags: , , , ,

3 reacties:


 1. Erg leuk en ziet er inderdaad niet erg moeilijk uit!


 2. Ik ben een beginend haakster en dacht dat het telefoonhoesje wel zou lukken. Nu wordt het hoesje steeds breder. Ik haak na iedere vaste een losse komt het hierdoor?
  Ik ben al 5 x opnieuw begonnen en nu bijna moedeloos. Heb jij tips? Groetjes Hester


  • Hoi Hester, ja, dat is frustrerend! Je moet inderdaad na iedere vaste een losse haken. De vaste haak je om de losse van de vorige toer en de losse haak je boven de vaste van de vorige toer. Bij jou kunnen er denk ik twee dingen zijn misgegaan:
   1. Je haakt steeds losser. De bodem van opzetlossen is sowieso altijd iets strakker. Maar ik heb het zelf ook weleens dat ik steeds losser ben gaan haken. Oplossing is proberen weer wat strakker te haken. Dus alles wat strakker aan te trekken.
   2. Het kan ook dat je op de een of andere manier toch bent gaan meerderen, zodat je meer steken hebt gekregen (twee vasten om een losse, of twee lossen i.p.v. 1 gehaakt). Om daar achter te komen, moet je het aantal steken voor 1 ronde tellen (markeer 1 steek en tel dan hoeveel steken er tot die steek zijn). Doe dit aan het begin en later als het wijder wordt, tel je nog eens, dan weet je of je ergens te veel steken hebt gehaakt.

   Succes!